Naročila v spletni trgovini trenutno niso možna. Hvala za razumevanje.

Uživanje folne kisline pred in med nosečnostjo

Uživanje folne kisline

Danes ginekologi priporočajo uživanje folne kisline že pred načrtovano nosečnostjo, saj je njena prisotnost v telesu ključna za zdrav zarodek. Folat oziroma vitamin B9 namreč pomaga preprečiti nepravilnosti pri razvoju otrokovega živčnega sistema.

Kaj je folna kislina?

Folna kislina, imenovana tudi vitamin B9 in folacin, in folat (oblika, ki je prisotna v naravi) sta vodotopni obliki vitamina B9. Kot zanimivost, naj dodamo, da ime izhaja iz latinske besede folium, kar pomeni list, prav listnata zelenjava pa je tudi glavni vir folne kisline v prehrani.

Folat v telesu sodeluje v mnogih bioloških procesih, vključen je denimo v sintezo aminokislin, delitev celic, nastajanje krvi in normalno delovanje imunskega sistema.

Priporočen dnevni vnos (PDV) folata za odraslega človeka je 200 µg, kar je mogoče doseči z uravnoteženo prehrano, sicer pa je folna kislina zaradi njenega vpliva na imunski sistem pogosto prisotna tudi v različnih prehranskih dopolnilih.

Folat v hrani

Ker človeški organizem ni sposoben sam proizvajati folne kisline, jo mora pridobiti s hrano. Folat, ki se nahaja v prehrani, je občutljiv na povišane temperature, svetlobo in oksidacijo ter je topen v vodi, zato ni priporočljivo, da se ta živila kuha dalj časa.

Bogat vir folata so denimo goveja jetra, čičerika, črn fižol, soja, leča, sojini kalčki, zelena zelenjava (solata, špinača, brokoli, brstični ohrovt, grah) pa tudi določeno sadje, kot so denimo banane, jagode, grenivke, maline in pomaranče.

Pomanjkanje folata

Če oseba ne zaužije dovolj folata, ali z drugimi besedami, če v organizmu obstaja povečana potreba po folni kislini, se lahko pojavijo določene bolezni, kot so denimo jetrne bolezni, določene vrstne anemij, vnetje jezika (glositis), driska in depresija. Pomanjkanje folata lahko povzroči tudi zmedenost ter veča tveganja za srčnožilne bolezni, povečana potreba po folni kislini je prisotna tudi pri alkoholikih in pa v času nosečnosti ter dojenja.

Uživanje folne kisline pred in po zanositvi

Pomanjkanje folne kisline lahko povzroči slabokrvnost, v zgodnjem obdobju nosečnosti pa lahko privede celo do nepravilnega zapiranja hrbteničnega kanala (nevralne cevi) pri plodu. Posledica slednjega je lahko huda telesna ali duševna prizadetost otroka. Zato je priporočljivo preventivno uživanje folne kisline že, ko ženska načrtuje zanositev, najkasneje pa od spočetja do dopolnjenega tretjega meseca nosečnosti. In čeprav smo v tem prispevku že našteli nekatera živila z visoko vsebnostjo folata, večina sodobne prehrane ne vsebuje dovolj te zdravilne učinkovine. Danes je na trgu namreč veliko predelane hrane in zelenjave, ki v hladilnicah leži tedne in tedne ter tako izgubi svojo pravo vrednost.

Kdaj uživati folno kislino?

Folna kislina je pomembna predvsem v zgodnjem obdobju nosečnosti (prvih 8 tednov), ko se začne oblikovati zarodkova hrbtenica in živčevje. Kljub temu pa ginekologi priporočajo uživanje folne kisline že pred nosečnostjo, saj ženska ponavadi izve, da je v veselem pričakovanju, ko teče že 5. teden nosečnosti. Folno kislino je torej najbolj priporočljivo uživati v času oblikovanja ploda, nič pa ni narobe, če jo uživamo do konca nosečnosti, saj krepi tudi imunski sistem. Kot svetujejo ginekologi, je priporočen odmerek folne kisline, ki lahko deluje preventivno pred zapleti v nosečnosti od 0,4 do 0,6 miligrama dnevno. Pri nosečnicah, ki so bolj ogrožene (naprimer, da so deležne terapije zaradi epilepsije ali ker so v preteklosti že nosile plod z napako živčevja in hrbtenice), se priporoča, da folno kislino jemljejo še v večjem odmerku, in sicer vse do poroda.

Prehransko dopolnilo s folno kislino

V kolikor načrtujete nosečnost, vam priporočamo, da pričnete z uživanjem prehranskega dopolnila Fertility+, katerega dnevni odmerek (2 kapsuli) vsebuje 0,6 miligrama folne kisline. 100 % naravno prehransko dopolnilo, ki sicer vsebuje tudi vitamine A, C, D, E, B6, B12 in koencim Q10, krepi imunski sistem in izboljšuje možnosti za zanositev. Fertility+ uravnava hormonsko ravnovesje, varuje pred oksidativnim stresom in pomaga ženskam z nepravilnostmi v lutealni fazi.

fertility-zanjo-blog

Fertility+ ZANJO

Prehransko dopolnilo za ženske, ki krepi imunski sistem in izboljšuje plodnost in počutje.
fertility-zanj-blog

Fertility+ ZANJ

Prehransko dopolnilo za moške, ki krepi imunski sistem in izboljšuje počutje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Na našem blogu