Naročila v spletni trgovini trenutno niso možna. Hvala za razumevanje.

Prvi znaki nosečnosti

Prvi znaki nosečnosti

Ali načrtujete nosečnost? V kolikor ste bili spolno aktivni brez zaščite in se sprašujete, ali ste morda v veselem pričakovanju, je seveda najbolje, da opravite test nosečnosti. Le-ta vam bo namreč najbolj natančno povedal, ali ste noseči. Seveda pa obstaja tudi nekaj telesnih znakov, ki vam lahko sporočajo, da ste noseči.

Kdaj se pojavijo prvi znaki nosečnosti?
Kdaj točno se pojavijo prvi znaki nosečnosti, ne moremo določiti, saj jih nekatere ženske čutijo ali opazijo že nekaj dni po oploditvi, ko se oplojeno jajčece ugnezdi in se začne proizvajati hormon progesteron, spet druge pa v zgodnji fazi nosečnosti sploh ne opazijo nobenih sprememb.

Izostanek mesečnega perila
Lahko bi rekli, da je najbolj pogost pa tudi najbolj ‘zgovoren’ znak nosečnosti izostanek menstruacije, zaradi katerega večina žensk tudi opravi test nosečnosti. Določene nosečnice imajo sicer tudi po zanositvi še vedno menstrualno krvavitev, vendar je ta v primerjavi z običajno menstruacijo občutno blažja in krajša. Poznamo več primerov, ko so nosečnice to blago menstruacijo zamenjale za običajno, drugih znakov nosečnosti pa prav tako niso opazile in posledično ugotovile, da so noseče šele v tretjem ali celo četrtem mesecu nosečnosti.

Izostanek menstruacije ni nujno znak nosečnosti
Zavedati pa se je potrebno tudi, da izostanek mesečnega perila ni nujno znak nosečnosti. Na izostanek menstruacije lahko denimo vpliva uživanje hormonske kontracepcije, različne spolne okužbe ali bolezni, previsoka ali prenizka telesna teža, različne hormonske težave, napetost in stres. V kolikor ste imeli v času ovulacije spolne odnose in ob tem niste bili zaščiteni, pa je izostanek mesečnega perila najverjetneje znak nosečnosti.

Povečana utrujenost
Tudi utrujenost je eden izmed znakov nosečnosti, ki se lahko pojavijo takoj na začetku. Nekatere nosečnice o povečani utrujenosti poročajo že prvi teden zanositve. Telo nosečnice si z utrujenostjo želi zagotoviti mirnejši način življenja, da zagotovi vse zaloge energije za dojenčka. Kljub temu pa o tem simptomu ne poročajo vse nosečnice. Nekatere so, prav nasprotno, polne energije.

Jutranja slabost
Tudi jutranja slabost se uvršča med prve znake nosečnosti, ki se običajno pojavi nekje med drugim in osmim tednom nosečnosti. Kot skoraj vsi simptomi tudi jutranja slabost ne doleti vseh nosečnic. Slednjim bi lahko rekli kar srečnice, saj je lahko jutranje bruhanje precej neprijetna zadeva, ki pa ponavadi izzveni po tretjem mesecu nosečnosti. Za prebavne motnje je kriv hormon progesteron, ki upočasni procese prebavnega trakta. Posledično se začne hrana in pijača nabirati v želodcu in posledica je bruhanje ali driska.

Občutljive in napete prsi
Nosečnice v prvih tednih po zanositvi opažajo tudi napete in otekle prsi, ki so prav tako opazen znak nosečnosti. Otekle prsi, ki lahko tudi bolijo ali pa jih spremlja srbečica, se ponavadi pojavijo že prvi ali drugi teden po spočetju. Še en znak nosečnosti, ki se pojavi na prsih, pa so tudi temni obročki okrog bradavičk, čemur se strokovno reče potemnitev areol. Le to je posledica rasti melanocitnih celic, odgovornih za proizvodnjo melanina.

Pogosto uriniranje
Nekje v drugem mesecu nosečnosti večino žensk pogosteje tudi tišči na stranišče. Pogosto uriniranje, ki se prav tako uvršča med pogoste znake nosečnosti, je posledica povečanega dotoka krvi v ledvice.

Bolečine v križu
Neprijetne bolečine, predvsem v spodnjem delu hrbtenice, se lahko pojavijo že v prvih mesecih nosečnosti, izzvenijo pa šele po porodu. Če nimate nobenih drugih znakov nosečnosti, bolečine v križu najbrž niso posledica zanositve. Pojavijo se lahko namreč kot posledica bližnje menstruacije, stresa, pretirane fizične aktivnosti in najpogosteje zaradi težav s hrbtenico.

Glavobol
Hormon progesteron, ki smo ga v tem prispevku že omenili, prav tako povzroča glavobole, ki jih izzovejo nenadne hormonske spremembe. Nosečnice predvsem v prvih mesecih doživljajo več glavobolov kot sicer.

Lakota
Čeprav je bilo pravilo, da je treba v nosečnosti jest za 2, že zdavnaj ovrženo, pa se med znake nosečnosti pri nekaterih nosečnicah uvršča tudi povečanje apetita, ki lahko spremlja celotno nosečnost. Kljub temu pazite, da ne pridobite preveč kilogramov. Med nosečnostjo se namreč ni priporočljivo zrediti več kot 10 kilogramov, zelo pomembno pa je tudi, da uživate raznovrstno in zdravo prehrano.

fertility-zanjo-blog

Fertility+ ZANJO

Prehransko dopolnilo za ženske, ki krepi imunski sistem in izboljšuje plodnost in počutje.
fertility-zanj-blog

Fertility+ ZANJ

Prehransko dopolnilo za moške, ki krepi imunski sistem in izboljšuje počutje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Na našem blogu