Naročila v spletni trgovini trenutno niso možna. Hvala za razumevanje.

Nosečnost po tednih

Nosečnost po tednih

Ste pred kratkim izvedeli, da ste v veselem pričakovanju, sedaj pa bi želeli spremljati otrokov razvoj? Nosečnost običajno traja 40. tednov, vendar ni popopolnoma nič neobičajnega, če se dojenčki rodijo kakšen teden ali dva prej ali kasneje. Kako poteka nosečnost po tednih in kako se v tem času razvija vaš malček, pa v nadaljevanju!

Prvo trimesečje (4. do 13. teden nosečnosti)
Čeprav marsikatera bodoča mamica prve tedne sploh še ne ve, da je v veselem pričakovanju, pa se otrokovo življenje začne že z oplojenim jajčecem, ki počasi začne rasti in se razvijati v človeško bitje.

Ob koncu prvih štirih tednov nosečnosti je vaš otrok velik približno pol centimetra, razvijati pa se mu začnejo žilni sistem, jetra, srce, hrbtenica, hrbtenjača in prebavni sistem. To je obdobje, v katerem se razvija tudi posteljica.

Ob koncu drugega meseca, torej v 9. tednu nosečnosti je otrok velik že približno 2,5 centimetra. Ginekolog že lahko zazna njegovo bitje srca, dojenčku pa se razvijejo tudi oči, ustnice, nos, zobki in ušesa.

Po 12. tednih nosečnosti je dojenček velik že med 5 in 7 cm, tehta pa 25 gramov. Začnejo se razvijati prsti na rokah in nogah ter nohti in dojenček že dobiva svojo razpoznavno obliko, razvije pa se tudi njegov prebavni sistem.

Drugo trimesečje (14. do 27. teden nosečnosti)
V drugem trimesečju se za večino mamic, ki so bile deležne jutranje slabosti, le-ta konča in začne se najbolj prijetno obdobje nosečnosti, ki traja do 27. tedna.

Približno okrog 15. tedna dojenčku že začnejo poganjati lasje. Do 18. tedna nosečnosti ima dojenček približno 150 gramov, kljub temu pa zna že zehati. Prve brce lahko pričakujete okrog 21. tedna, do 22. tedna pa dojenčku zrastejo tudi obrvi in trepalnice, prav tako že voha, vidi in sliši.

Po 23. tednu nosečnosti začne otrokova teža hitreje naraščati in se v naslednjih štirih tednih celo podvoji, do konca drugega trimesečja pa dojenčki tehtajo že približno 1 kilogram.

V drugem trimesečju dojenček prvič zazna različne okuse, ki jih okusi preko plodovnice. Raziskave so pokazale, da to kar okuša v trebuščku vpliva na njegov okus kasneje v življenju. To je še en razlog več, zakaj je priporočljivo, da se bodoče mamice prehranjujejo čim bolj zdravo in raznovrstno ter da njihova prehrana vsebuje veliko sadja in zelenjave. Delovati začnejo tudi dojenčkova izločala. Kljub temu da dojenček vsa hranila pridobiva skozi posteljico, veliko požira. Zaradi tega požiranja pa urinira vsakih 40 minut.

Tretje trimesečje (28. do 40. teden nosečnosti)
V tretjem, torej zadnjem trimesečju, ki traja od 28. do 39. tedna, dojenček pridobi največ teže, in sicer zraste iz 700 gramov in 40 cm na 3000 gramov in 50 cm. Na začetku prvega trimesečja bo že popolnoma razvil čutilo za tip, do 31. tedna pa bo signale dobival že iz vseh 5. čutil. Dojemal bo tako svetlo kot temno, okušal hrano in poslušal mamin glas. Ja, res je, dojenček zaznava zvok že v trebuhu in lahko po rojstvu prepozna tudi očetov glas, v kolikor je bil ta pogosto prisoten ob materi v času nosečnosti.

Približno do 32. tedna nosečnosti, dojenčkova koža ni več prosojna. V zadnjih mesecih nosečnosti se začne v otrokovem črevesju tvoriti tudi meconium (prvi kakec, ki je sestavljen predvsem iz krvnih celic, vernixa in lanuga). V zadnjem trimesečju pa se močno razvijejo tudi možgani in dojenček že samostojno mežika, regulira telesno temperaturo pa tudi sanja.

41. in 42. teden
Če ste noseči že 42. tednov, je vaš malček eden redkih, ki se še ni odločil privekati na svet. Ne skrbite, s tem ni prav nič narobe. Nekateri pravijo, da otrok pride na svet takrat, ko je na to pripravljen. Tudi ni velike verjetnosti, da bi bil prevelik za naravni porod. Še naprej se udeležujte rednih pregledov in prepričani smo, da bo vaš malček kmalu z vami!

fertility-zanjo-blog

Fertility+ ZANJO

Prehransko dopolnilo za ženske, ki krepi imunski sistem in izboljšuje plodnost in počutje.
fertility-zanj-blog

Fertility+ ZANJ

Prehransko dopolnilo za moške, ki krepi imunski sistem in izboljšuje počutje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Na našem blogu