Naročila v spletni trgovini trenutno niso možna. Hvala za razumevanje.

Ovulacija in plodni dnevi

Ovulacija in plodni dnevi

V kolikor želite zanositi, najbrž že veste, da je za nosečnost ključno vedeti, kdaj imate ovulacijo in plodne dneve.

Kako izračunati datum ovulacije?

Ovulacija, torej čas, ko se dozorelo jajčece izloči iz jajčnika ter prične svojo pot po jajcevodu v maternico, se pri ženski pojavi približno na sredini menstrualnega ciklusa. V kolikor ima ženska 28-dnevni ciklus, je to 14 dni po prvem dnevu zadnje menstruacije. V tem obdobju (+/- 2 dni) je ženska najbolj plodna in ima tudi največje možnosti za zanositev. V primeru, da ženska v tem času nima spolnih odnosov oziroma da ne pride do oploditve kljub spolnim odnosom, se jajčece skupaj z maternično sluzjo izloči.

Primer izračuna ovulacije

Da bi lažje razumeli, kako izračunati datum ovulacije in plodne dneve, vzemimo za primer Tino, ki ima 28-dnevni ciklus. Tina je dobila zadnjo menstruacijo 1. aprila, zato bo imela ovulacijo 14. aprila. Tina ima največje možnosti, da bo zanosila med 12. do 16. aprilom.

Lekarniški test ovulacije

V kolikor vaše menstruacije niso redne oziroma nimate vedno enako dolgega ciklusa, je bolj zanesljiva metoda za izračun ovulacije metoda z lekarniškim testom ovulacije. Lekarniški test ovulacije deluje tako, da zazna dvig ravni luteinizirajočega hormona (LH) v vašem urinu. Nenaden dvig tega hormona se zgodi približno od 24 do 36 ur pred sprostitvijo jajčeca iz jajčnikov. Ta proces se imenuje ovulacija in se ga lahko testira. Najbolj plodni ste ob nenadnem dvigu ravni LH in naslednji dan. Ovulacijski test deluje na detekciji ravni LH. Če imate v teh 48 urah spolne odnose, so vaše možnosti za zanositev največje.

Telesni znaki, ki spremljajo ovulacijo

Ženska lahko torej s pomočjo lekarniških testov precej natančno izračuna datum ovulacije in svoje najbolj plodne dneve, ji pa tudi telesni znaki sporočajo, da je nastopil čas največje plodnosti.

Med ovulacijo se denimo poveča količina izločene sluzi iz maternice poveča, prav tako pa zaradi povišane ravni hormona estrogena postane gostejša.

Ovulacija lahko izzove tudi povišanje telesne temperature. Le-to je posledica povišane ravni hormona progesterona v času, ko se jajčece sprosti iz jajčnika. Temperatura se lahko poveča do največ pol stopinje, zato večina žensk te telesne spremembe sploh ne zazna. Ženska ima največ možnosti za zanositev dva do tri dni, preden povišanje temperature doseže svoj maksimum.

Nekatere ženske ob ovulaciji začutijo tudi neprijetno bolečino v trebuhu, ki jo opisujejo kot nenadno zbadanje, napetost ali topo bolečino v spodnjem delu trebuha.

Za čas ovulacije so značilni tudi bolj občutljive in napete prsi, povečan libido oziroma želja po spolnosti, rahla slabost, glavoboli in migrene ter občutek napihnjenosti.

Po ovulaciji …

Ne glede na to, ali je prišlo do oploditve, se žensko telo po ovulaciji s pomočjo hormona progesterona v vsakem ciklu pripravlja na ugnezditev oplojene jajčne celice. Omenjen hormon povzroči, da postane sluznica maternične votline dobro prekrvavljena in sočno zadebeljena. Maternični vrat se ponovno zapre, sluz materničnega vratu pa se zgosti v čvrst čep, ki zapre vhod v maternico, saj tudi novo življenje potrebuje zaščito pred klicami iz okolja. Po ovulaciji v jajčnikih prav tako ne zorijo nova jajčeca, saj ni zaželeno, da bi ženske zanosile z več zarodki naenkrat, zato hormon progesteron preprečuje zorenje novih jajčnih mehurčkov.

Izostanek ovulacije

Ovulacija je osnova za zanositev in v kolikor se vam zdi, da je nimate, je najbolje, da obiščete svojo osebno ginekologinjo. Le-ta bo namreč ugotovila vzrok za izostanek ali motnjo ovulacije ter predpisala primerno zdravljenje.

Najpogostejši vzrok za odsotnost ovulacije je sindrom policističnih jajčnikov. Zaradi nepravilnega izločanja gonadoliberina iz hipotalamusa in LH ter FSH iz hipofize ne pride do rasti in dozorevanja jajčnih foliklov, zato tudi izostanek ovulacij.

Na izostanek ovulacije lahko vpliva tudi povišana vrednost prolaktina (hiperprolaktinemija), ki povzroča motnje v menstrualnem ciklusu in odsotnost ovulacij, saj negativno vpliva na izločanje GnRH, FSH in LH. Najpogostejši vzroki za povišano vrednost prolaktina v krvi pa so benigni tumorji hipofize, ki izločajo prolaktin (prolaktinom), bolezni ščitnice ter uživanje določenih zdravil.

Sicer pa lahko na motnje ovulacije vplivajo tudi dolgotrajen stres in hitra izguba telesne teže ter prezgodnja odpoved delovanja jajčnikov (menopavza pred 40. letom).

fertility-zanjo-blog

Fertility+ ZANJO

Prehransko dopolnilo za ženske, ki krepi imunski sistem in izboljšuje plodnost in počutje.
fertility-zanj-blog

Fertility+ ZANJ

Prehransko dopolnilo za moške, ki krepi imunski sistem in izboljšuje počutje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Na našem blogu