Naročila v spletni trgovini trenutno niso možna. Hvala za razumevanje.

Nosečnost po 30. letu starosti – DA ali NE?

Nosečnost po 30. letu

Čeprav je dokazano, da ima ženska največ možnosti za zanositev do 25. leta starosti, pa se danes vse več žensk za nosečnost odloči šele po 30. letu starosti. Lahko bi rekli, da je to postalo že skoraj običajno, saj je bila tudi v Sloveniji v letu 2017 povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka 29,4 leta (vir SURS).

Zakaj se nosečnost prelaga na kasnejše življenjsko obdobje?

Če bi gledali samo na to, kdaj je najboljši čas za nosečnost, bi se najbrž več žensk odločilo zanositi v svojih dvajsetih, pa vendar na odločitev o nosečnosti ne vpliva samo starost, temveč tudi številni drugi dejavniki, kot so denimo socialni in ekonomski.

Z oralno hormonsko kontracepcijo, ki se je na trgu pojavila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, so ženske dobile možnost, da se začnejo svobodno odločati o tem, kdaj bodo imele otroka. Danes so tako enakopravno vpete v izobraževalni sistem, zaradi česar se podaljšuje bivanje pri starših. Ženske so prav tako enakopravno prisotne na trgu dela, kar lahko prav tako vpliva na odločitev o nosečnosti. Ker stremijo k neodvisnosti, si želijo po zaključenem študiju najprej nekaj let delati, prav tako pa se marsikatera ženska, zaposlena v privatnem sektorju boji, kaj se bo zgodilo, po tem, ko se vrne iz porodniške.

Slabše možnosti za zanositev

Čeprav je danes torej popolnoma normalno, da se ženske za nosečnost odločijo v svojih tridesetih, pa ima tovrstna nosečnost v primerjavi z nosečnostjo v dvajsetih nekaj tveganj, prav tako ima ženska po 30. letu starosti že manj možnosti za zanositev.

Čeprav ženske tako pri 30 kot 40 letih še vedno proizvajajo jajčeca, se zaloga potencialnih jajčec za oploditev po tridesetem letu občutno zmanjša. Rezultati raziskav z univerz St. Andrews in Edinburgh so pokazali, da se povprečna ženska rodi s približno 300 tisočimi potencialnimi jajčnimi celicami, po 30. letu starosti pa ima ženska le še 12 % povprečne količine jajčec. Prav zaradi slednjega so možnosti za zanositev zmanjšane, kljub temu da je ženska zdrava in ima redno mesečno krvavitev.

Zdravstvena tveganja

Pri nosečnosti po tridesetem letu starosti je višja tudi verjetnost spontanega splava v prvem trimesečju, večje pa so tudi možnosti za povišan krvni tlak, nosečnostno sladkorno bolezen in trombozo. Pri starejših nosečnicah sta pogostejša tudi prezgodnji porod in zastoj rasti ploda.

Ginekologi opozarjajo tudi, da je tveganje za rojstvo otroka s kromosomsko napako najnižje do 25. leta starosti in začne do dopolnjenega 30. leta že rasti, po 35. letu pa se znatno povečuje, zato so za nosečnice po 35. letu starosti priporočljive dodatne preiskave, s katerimi lahko ginekologi bolj zanesljivo preverijo, da bo novorojenček zdrav.

Za zdravo žensko, ki si želi imeti otroka, je torej najbolje, da prvič zanosi do 30. leta, v kolikor je to seveda mogoče. Kot še opozarjajo zdravniki, je tako tudi lažje zdraviti morebitne težave, povezane z neplodnostjo, za katere je vsekakor bolje, da se ugotovijo prej.

Prednosti nosečnosti v tridesetih

Kljub temu, da smo v tokratnem prispevku navedli nekaj morebitnih tveganj, pa ima nosečnost  v tridesetih tudi kar nekaj prednosti.

Medtem ko ženske v zgodnjih dvajsetih letih morda še niso čustveno pripravljene na odgovornost, ki jo prinese otrok, pa so ženske v tridesetih (vsaj v večini primerov) bolj emocionalno zrele, zaradi česar je lahko nosečnost veliko bolj prijetna in sproščena izkušnja. K bolj osrečujoči nosečnosti pa tudi materinstvu nedvomno prispevajo tudi redna zaposlitev in z njo povezana ekonomska preskrbljenost, stabilna partnerska zveza, urejena bivanjska situacija, bolj jasno zavedanje o svojih življenjskih ciljih in na splošno večja samozavest in boljša samopodoba.

Se je torej pametno odločiti za nosečnost po tridesetem letu?

Pravilnega odgovora na to vam seveda ne moremo podati, saj vsaka ženska sama pri sebi ve, kdaj je pripravljena za tako pomemben korak. Zavedati pa se je treba, da je ženska po tridesetem letu zares vsako leto manj plodna, zato se je za prvo nosečnost vendarle pametno odločiti prej, tudi če na kakšnem življenjskem področju ni  vse točno tako urejeno, kot bi si želeli.  Ne glede na to, ali se boste za prvo nosečnost odločili pri dvajsetih, tridesetih ali celo štiridesetih, pa je najbolj pomembno, da pred in med nosečnostjo pa tudi po porodu vzdržujete zdrav življenjski stil.

fertility-zanjo-blog

Fertility+ ZANJO

Prehransko dopolnilo za ženske, ki krepi imunski sistem in izboljšuje plodnost in počutje.
fertility-zanj-blog

Fertility+ ZANJ

Prehransko dopolnilo za moške, ki krepi imunski sistem in izboljšuje počutje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Na našem blogu