Naročila v spletni trgovini trenutno niso možna. Hvala za razumevanje.

Test nosečnosti

Test nosečnosti

Ali ste morda noseči? Čeprav obstaja kar nekaj telesnih znakov, ki se pojavijo že v zgodnji nosečnosti (kateri so to, si lahko preberete TUKAJ), pa je najbolj zanesljiv način, da ugotovite, ali ste zares v veselem pričakovanju, ta, da opravite test nosečnosti.

Urinski test nosečnosti

S pomočjo urinskega testa nosečnosti lahko ženska danes hitro in zelo enostavno ugotovi, ali je zanosila. Delovanje urinskih testov nosečnosti, ki so na voljo v vseh lekarnah, je dokaj preprosto in temelji na encimsko-imunološkem principu. Nosečnost potrdijo ali ovržejo z zaznavanjem prisotnosti hormona beta horionskega gonadotropina (beta-hCG) v urinu. To je hormon, ki ga med nosečnostjo izloča razvijajoča se posteljica, njegovo izločanje pa se začne po ugnezdenju jajčeca v steno maternice.

Kdaj opraviti test nosečnosti?

Če načrtujete zanositev in ste imeli nezaščitene spolne odnose, seveda obstaja možnost, da ste noseči. Veliko žensk test nosečnosti opravi šele po izostanku menstruacije, ker pa ni nujno, da vam bo menstruacija izostala že prvi mesec, vam svetujemo, da test nosečnosti opravite v vsakem primeru, če ste imeli nezaščitene spolne odnose. Približno teden dni po oploditvi se začne v posteljici in urinu tvoriti hormon beta-hCG, torej je priporočljivo test opraviti najhitreje 7 dni, še bolje pa 14 dni po spolnem odnosu. Uporaba nosečniškega testa dan ali dva po spolnem odnosu je nesmiselna, saj ne more prikazati realnega rezultata.

Ali je test nosečnosti zanesljiv?

Čeprav veliko proizvajalcev trdi, da so njihovi testi 100 % zanesljivi, pa se še vedno pogosto zgodi, da test nosečnosti ne pokaže pravilnega rezultata. Zakaj je temu tako, ne moremo vedno ugotoviti, v veliko primerih pa ženske teste nosečnosti opravljajo prehitro oziroma takoj po spolnem odnosu. Na rezultat gotovo vpliva tudi sam način izvedbe, zato si je v vsakem primeru potrebno natančno prebrati in tudi upoštevati navodila proizvajalca. Pri nekaterih testih nosečnosti je denimo potrebno uporabiti prvi (jutranji) urin, v primeru da lahko uporabimo katerega koli, pa je treba upoštevati, da lahko z vnosom večjih količin tekočine urin razredčimo in to celo tako, da nosečniški test hormona beta-hCG sploh ne bo zaznal. Temu se je najlažje izogniti tako, da v vsakem primeru opravimo test nosečnosti takoj, ko se zbudimo in preden spijemo prvi kozarec vode.

Lažno pozitiven test nosečnosti

Lažno pozitiven test nosečnosti vam pokaže, da ste noseči, čeprav v resnici niste. Lažno pozitiven test nosečnosti je lahko posledica nedavne nosečnosti, spontanega splava ali zunajmaternične nosečnosti. V urinu je namreč še vedno mogoče zaznati hormon beta hCG, ki potrebuje več tednov, da se razgradi. Lažno pozitiven test nosečnosti je lahko tudi posledica zdravljenja plodnosti, kemične nosečnosti, nekaterih zdravstvenih stanj (gestacijska trofoblastna bolezen, tumorji otočnih celic trebušne slinavke, adenomioza, gonadoblast, rak sečnega mehurja, pljučni rak …), določenih zdravil (metadon, klordiazepoksid, promethazin …), največkrat pa je posledica nepravilnega opravljanja testa nosečnosti. Tudi testu nosečnosti lahko poteče rok trajanja, zato pred opravljanjem testa preverite njegov datum poteka, občasno pa uporabnice naletijo tudi na pokvarjen test nosečnosti. V kolikor je test nosečnosti pozitiven, a dvomite v rezultat, opravite še en test nosečnosti ali kar takoj obiščite svojega ginekologa, ki bo z ultrazvočnim pregledom ovrgel ali potrdil nosečnost.

Lažno negativna nosečnost

Lažno negativen rezultat se lahko zgodi v primeru, da test nosečnosti opravimo prehitro, ali, kot že navedeno, če s pretiranim pitjem tekočine preveč razredčimo urin. Test nosečnosti lahko pokaže negativen rezultati tudi ob prisotnosti ostanka mila v kozarcu, ki ga uporabimo za zbiranje urina, ali če urin shranimo v hladilniku in ga uporabimo, ne da bi ga prej ogreli na sobno temperaturo. Če ste imeli nezaščitene spolne odnose v času plodnih dni (kako izračunati plodne dni, preverite TUKAJ) in se vam zdi, da ste morda noseči kljub temu da je test nosečnosti pokazal negativen rezultat, opravite še en test, ali se naročite pri svojem zdravniku.

Test nosečnosti je pozitiven, kaj pa sedaj?

V kolikor niste dobili menstruacije, test nosečnosti pa je pokazal pozitiven rezultat, se naročite na ginekološki pregled. Na prvi pregled vas bodo najverjetneje naročili med 7. in 8. tednom nosečnosti ali celo kasneje, odvisno tudi, kdaj ste izvedeli, da ste noseči. Pri prvem pregledu se diagnosticira nosečnost in opravi prvi ultrazvok, opremili pa vas bodo tudi z vsemi nadaljnjimi navodili.

fertility-zanjo-blog

Fertility+ ZANJO

Prehransko dopolnilo za ženske, ki krepi imunski sistem in izboljšuje plodnost in počutje.
fertility-zanj-blog

Fertility+ ZANJ

Prehransko dopolnilo za moške, ki krepi imunski sistem in izboljšuje počutje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Na našem blogu